top of page

waarom een vegan foodfestival?

Veranderingen gebeuren dichtbij. Iedereen kan bijdragen aan een eerlijke, schone en inclusieve wereld, door de eigen ecologische voedselafdruk te verminderen.

Tijdens zomer maan fest laten we onze bezoekers op een toegankelijke en laadrempelige manier kennismaken met plantaardig eten. In een expo laten we zien waarom het voor het aarde en haar bewoners het beste is om voor plantaardige voeding te kiezen.

iStock-1455274164.jpg

dierenleed

De meeste mensen geven om dieren. Als je plantaardig eet, beperk je het aantal dieren dat wordt gefokt, opgesloten en gedood.

De meeste dieren voor menselijke consumptie zitten in stallen en zien nooit het daglicht. 

In deze vee-industrie draait het om zoveel mogelijk vlees, melk en eieren maken. En dan zo snel en goedkoop mogelijk. 

De meeste dieren in de vee-industrie zien voor het eerst het daglicht als ze in de veewagen geduwd worden, op weg naar het slachthuis.

Per minuut worden er in Nederlandse slachthuizen meer dan 1000 dieren gedood.

Bij de vis die in het wild wordt gevangen, zit veel bijvangst. Ook dolfijnen, kleine haaien en schildpadden raken in de netten verstrikt. Zo'n 30% van de visvangst wordt dood of verminkt in zee teruggedumpt.


 

wereldvoedselverdeling


De dierindustrie gebruikt meer dan 70% van alle vruchtbare landbouwgrond om dierenvoer (mais, granen en soja) op te verbouwen en er staan stallen en slachthuizen op. Enorme oppervlakken bos worden gekapt voor akkers voor veevoer.

Hoewel het voor landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika financieel aantrekkelijk is om dit dierenvoer te verbouwen voor de export, zouden deze gewassen ook kunnen worden gebruikt als voedsel voor de eigen bevolking.

De omzetting van veevoer naar vlees is ineffectief; er is gemiddeld 7 kilo veevoer nodig om 1 kilo vlees te produceren. Deze mais, granen en soja kunnen ook direct worden ingezet voor voedselproductie ten behoeve van menselijke consumptie. Veeteelt is daardoor een ineffectieve manier om mensen te voeden.

Terwijl er genoeg voedsel op de aarde is, nu en in de toekomst, sterven er nog elke dag mensen van de honger.


 

Ontwerp zonder titel (7).jpg
li-an-lim-ycW4YxhrWHM-unsplash.jpg

het milieu

 


De productie van dierlijk voedsel is verantwoordelijk voor de meeste uitstoot van broeikasgassen (zoals co2, maar ook methaan en ammoniak), maar liefst 14,5%. Dat is meer dan alle transport (alle auto’s, vliegverkeer, schepen en treinen bij elkaar). Dit heeft negatieve gevolgen voor het klimaat en de biodiversiteit.
 

In de veehouderij wordt veel water en electriciteit gebruikt. Voor de productie van een kilo kalfsvlees is 100x zoveel energie nodig als voor de productie van een kilo aardappelen.


Het grootste gedeelte van het voer voor ons Nederlandse vee komt uit het buitenland. Vooral soja, niet voor menselijke consumptie, wordt voor veevoer  geïmporteerd. 

Enorme oppervlakken bos worden gekapt of verbrand voor akkers voor veevoer. Door het verdwijnen van zoveel bos kan er minder CO2 worden vastgehouden, waardoor er meer CO2 in de atmosfeer blijft. Ook verdwijnen er door de ontbossing tientallen planten- en diersoorten.


De dieren in de vee-industrie krijgen stelselmatig antibiotica, om te voorkomen dat de dieren in de propvolle stallen ziek worden. Die antibiotica komt via de mest in ons milieu terecht.

Telkens als iemand ervoor kiest om een plantaardige maaltijd te eten, draagt hij bij aan de vermindering van de belasting van onze aarde.

© 2024, stichting hoi heerlen

gezondheid

Een uitgebalanceerd plantaardig voedingspatroon biedt alle voedingsstoffen om gezond te blijven.

 

De consumptie van dierlijke producten verhoogt het risico op hart- en vaat-ziekten, obesitas en andere welvaartsziekten. 

 

De dieren in de vee-industrie krijgen antibiotica. De resten daarvan blijven achter in het vlees,de melk en eieren die geconsumeerd worden. Daardoor kunnen vleeseters resistent worden voor antibiotica.

oren-elbaz-BQN_u6yJfhI-unsplash.jpg
bottom of page